Uskrs je simbol nade i utire put sunčanijim danima nakon duge zime. Nepotrebno je reći da je dobra i zdrava uskrsna hrana vrlo važna i čini bitan čimbenik blagdana – ali i odličan izgovor za pretjerano grickanje.
Donosimo nekoliko jednostavnih ideja za oblikovanje vlastitog uskršnjeg jelovnika, kao i nekoliko prijedloga kako najbolje iskoristiti blagdane.
Veganska i vegetarijanska opcija
Veganski i vegetarijanski recepti za Uskrs danas su postali popularni i to nije loše – blagdani nude ponešto za svakoga. Hrana ne mora nužno sadržavati meso jer postoje razne zdrave alternative. Uostalom, mesni recepti čine samo jednu trećinu svih sastojaka. Pokušajte isprobati recept s fokusom na šparoge – tipično povrće za ovo doba godine.
Kao prijedlog recepta, zašto ne kombinirati tanjur s jednom trećinom kvinoje, jednom trećinom pečenih krumpira kuhanih na maslacu (ili u maslinovom ulju kao veganska opcija) sa zdravim posipom majčine dušice i paprike – a preostalu trećinu čine šparoge. Šparoge možete lagano popržiti na maslinovom ulju desetak minuta (prekuhane će izgubiti okus). Lako ćete smišljati razne recepte zahvaljujući pravilu jedne trećine i jednostavno izostaviti meso i/ili mliječne proizvode.
Tradicionalna jela od janjetine
Za mesojede, tradicionalna uskrsna hrana sastoji se od zdrave mješavine povrća, ugljikohidrata i što je najvažnije, mesa. Na primjer, obrok za Uskrs mogao bi se sastojati od šparoga, pečenog krumpira i crvenog mesa – poput janjetine ili govedine. Janjetina je vrlo popularna u ovo doba godine te je shodno tome vrlo izdašna i ukusna. Janjetina je posebno svestran sastojak jer postoje razni janjeći komadi koji se mogu pripremiti na više načina.
Recept na bazi janjećeg buta svakako se isplati. Za pripremu, jednostavno marinirajte janjeći but s kurkumom, paprikom i malo cimeta – i posipajte malo timijana po vrhu. Nakon toga brzo ispecite janjetinu na sezonskom povrću (kao što su luk i rotkvice) u vrućoj tavi prije nego što je stavite u pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa do dva sata. Međutim, nemojte postavljati strogo vrijeme i temperaturu – pecite janjetinu po svom ukusu, bilo da je slabije ili jače pečeno.
Neizbježna čokolada
Nije potrebno spominjati da Uskrs jednostavno nije isti bez čokoladnih poslastica. Ovo doba godine bez čokolade je kao Božić bez Djeda Mraza i Noć vještica bez bundeva. No, uvijek postoji opasnost od iskušavanja sudbine i pretjerane konzumacije.
Da biste izbjegli scenarije poput “pokvarene vage” i “sve manjeg ormara”, postoje načini da se nađete u zlatnoj sredini između viška kilograma i zadovoljnog želuca. Razmislite o konzumaciji tamne čokolade umjesto svijetle čokolade sa šećerom. Ova vrsta čokolade ne samo da je ukusna (ovisno o vašim željama), već sadrži i zdrave nezasićene masti. U trgovinama možete pronaći razne vrste čokolade u svim oblicima. Priuštite si je u ovo doba godine i svjesno uživajte u čokoladnim zečićima i uskršnjim jajima!
Uživajte u suncu na otvorenom s obitelji i prijateljima
Nažalost, ne možemo predvidjeti vrijeme sa 100% točnošću. Bude li sreća na vašoj strani i sunce ipak zasja, postoji mnogo dobrih prilika da doista uživate u uskršnjim blagdanima.
Donosimo nekoliko ideja za početak:
- potraga za uskršnjim jajima s djecom (ili odraslima – mašta nema granica!),
- poseban sezonski roštilj,
- ukrasite svoj dom dizajnom i ukrasima vezanim uz Uskrs.
Čak i ako sunce ne zasja, to vas ne sprječava da organizirate uskršnju zabavu s prijateljima i obitelji! Dizajnirajte svoj poseban jelovnik prema vlastitim željama i oduševite svoje goste janjećim, vegetarijanskim ili veganskim jelima.
Za sve vas koji znate da ćete kao i svake godine svjesno pretjerati u uživanju u hrani, tu je naš PAKET ZA REGULIRANJE PROBAVE: Kivilaks, prirodni sirup + Detoks MF®, kapsule.
Detoks MF® kapsule sadrže enzime, bromelain i papain, koji ubrzavaju razgradnju hrane te na taj način smanjuju nadutost. Kivilaks sadrži brojne biljne enzime i veliku količinu vlakana koji obnavljaju crijevnu mikrofloru i stabiliziraju konzistencije stolice.
Uživajte bezbrižno za uskršnjim stolom.
Sretan Uskrs želi Vam Vaša herba.hr!